⚡ Využite dodatočné zľavy na vybrané značky a ušetrite ⚡

Ako sa vybaviť na bikepacking?

Bikepacking predstavuje skvelý spôsob, ako preskúmať prírodu, prekonávať vzdialenosti a užiť si dobrodružstvo na bicykli. Kombinuje cyklistiku a kempovanie, čo umožňuje vyraziť na niekoľkodňové výpravy do menej dostupných miest. Aby ste si bikepacking naozaj užili a zvládli všetky výzvy, je dôležité sa správne vybaviť. Prečítajte si niekoľko tipov, ako sa na bikepacking pripraviť a aké vybavenie zvoliť.

Bicykel – základ bikepackingu

Výber správneho bicykla je kľúčový. Väčšina bikepackerov preferuje horské alebo gravel bicykle, ktoré sú schopné zvládnuť rôzne terény. Horské bicykle sú vhodné pre technicky náročnejšie cesty s množstvom prekážok, zatiaľ čo gravel bicykle vynikajú na štrkových a poľných cestách. Bez ohľadu na typ bicykla sa uistite, že je dobre udržiavaný – s kvalitnými plášťami, spoľahlivými brzdami a nastaveným pohonom. Komfort pri jazde je zásadný, preto zvážte aj výber vhodného sedla a úchytov na riadidlá.

OM-blog=-ciklo

Brašne a úložné systémy

Správne balenie je pri bikepackingu nevyhnutné. Na rozdiel od klasických cykloturistických výletov, kde sa používajú nosiče a veľké brašne, sa bikepacking zameriava na ľahkosť a kompaktnosť. Najčastejšie používané brašne sú:

  • Rámové brašne – využívajú priestor vo vnútri rámu bicykla a sú ideálne pre ťažšie predmety, ako je náradie alebo zásoby jedla.
  • Podsedlové brašne – veľké brašne umiestnené pod sedlom, vhodné pre oblečenie, spacák alebo ľahký stan.
  • Brašne na riadidlá – slúžia na prepravu ľahkých, ale objemnejších vecí, ako je stan, karimatka alebo spacák.
  • Malé brašničky – umiestnené na hornej rámovej trubke alebo riadidlách, ideálne pre drobné veci ako jedlo, mobil alebo náradie.

Všetky brašne by mali byť vodeodolné alebo aspoň vybavené pláštenkami, ktoré chránia obsah pred dažďom.

Kempovacie vybavenie – čo si so sebou vziať?

Kempovanie je neoddeliteľnou súčasťou bikepackingu, a preto je nutné sa vybaviť tak, aby ste mohli pohodlne a bezpečne prenocovať v prírode:

  • Stan alebo bivakovací vak – pre ľahký bikepacking sa hodia malé a ľahké stany, ideálne jedno- alebo dvojmiestne. Ak preferujete minimalistický štýl, môžete zvoliť bivakovací vak, ktorý je skladnejší a rýchlejší na postavenie.
  • Spacák – vyberajte spacák podľa ročného obdobia a teplôt, s ktorými sa môžete na trase stretnúť. Syntetické spacáky sú ľahšie a menej náchylné na vlhkosť než páperové.
  • Karimatka – pre pohodlný spánok je dôležitá karimatka. Samonafukovacie alebo nafukovacie karimatky sú skladné a poskytujú dobrý tepelný komfort.

Oblečenie – vrstvy sú základ

Na bikepacking je dôležité zvoliť ľahké, funkčné a predovšetkým vrstvené oblečenie. Základné vrstvy by mali zahŕňať:

  • Základnú vrstvu – funkčné prádlo, ktoré odvádza pot a udržuje telo v suchu.
  • Strednú vrstvu – pre zaistenie tepelného komfortu, napríklad ľahkú fleecovú mikinu.
  • Vonkajšiu vrstvu – nepremokavú a vetruodolnú bundu. Pri jazde je dôležité, aby bunda bola priedušná, ale zároveň vás ochránila pred nepriaznivým počasím. Nezabudnite tiež na doplnky, ako sú rukavice, cyklistické návleky, čiapka pod prilbu alebo ľahké trekové topánky, ktoré využijete pri zastávkach alebo krátkych peších výletoch.

Jedlo a voda – čo si zbaliť?

Počas bikepackingu je dôležité mať dostatok energie a hydratácie. Zvoľte potraviny, ktoré sú ľahké, ale energeticky výživné. Ideálne sú instantné jedlá, ovsené vločky, sušené ovocie, orechy alebo energetické tyčinky. Pre varenie sa hodí ľahký plynový varič a malý ešus. Vodu možno prenášať v cyklistických fľašiach alebo hydratačných vakoch. Ak plánujete trasu v prírodných oblastiach, zvážte aj filter na vodu, ktorý vám umožní naplniť fľaše z prírodných zdrojov.

OM-blog=-ciklo=ě

Náradie a náhradné diely

Keďže sa pri bikepackingu môžete dostať ďaleko od civilizácie, je dobré byť pripravený na prípadné technické problémy. Základné vybavenie by malo obsahovať:

  • Multifunkčné náradie – pre základné opravy na bicykli.
  • Náhradnú dušu, lepenie a pumpičku – defekt môže prísť kedykoľvek.
  • Sadu náhradných dielov – pätka prehadzovačky, brzdové doštičky alebo náhradné lanko.

Odporúčania na záver

Bikepacking je o slobode, dobrodružstve a objavovaní nových miest. Správne vybavenie vám umožní užiť si cestu naplno, či už plánujete víkendový výlet alebo niekoľkodňovú expedíciu. Zamerajte sa na ľahkosť, praktickosť a odolnosť všetkého vybavenia a pripravte sa na nezabudnuteľné zážitky.