⚡ Využite dodatočné zľavy na vybrané značky a ušetrite ⚡

Ako vybrať batoh na viacdennú horskú túru

Plánujete viacdennú horskú túru a potrebujete spoľahlivý batoh, ktorý zvládne všetko, čo do neho budete musieť naložiť? Výber správneho batohu je pre pohodlie pri túre kľúčový. Zle zvolený batoh môže spôsobiť otlačeniny, nadmernú únavu alebo dokonca zranenie. Preto je dôležité zvoliť batoh, ktorý zodpovedá vašim potrebám a typu aktivity. Na čo sa teda pri výbere zamerať?

Veľkosť a objem batohu

Jedným z najdôležitejších kritérií pri výbere batohu na viacdennú túru je jeho objem. Všeobecne sa pre viacdenné túry odporúča voliť batohy s objemom 50 až 70 litrov, ale presný objem závisí od dĺžky túry, ročného obdobia a vašich potrebách.

  • 50-60 litrov: Tento objem je ideálny pre túry na 2-4 dni, kde nepotrebujete nosiť ťažké vybavenie (napríklad v lete).
  • 60-70 litrov: Vhodné pre dlhšie výpravy na 4-7 dní, prípadne pre náročnejšie podmienky (zima, vyššie nadmorské výšky).
  • 70 a viac litrov: Ak sa chystáte na expedície alebo dlhé treky do odľahlých oblastí, môžete potrebovať ešte väčšiu kapacitu pre všetko vybavenie.
OM-batoh-01

Boll Quantum 72-92 RF STARBLUE

OM-batoh-02

Deuter Futura Air Trek 45 +10 SL 

OM-batoh-03

Boll Ranger 38-52 CEDAR

OM-batoh-04

Osprey TRANSPORTER WP DUFFEL 100

Nosný systém a pohodlie

Nosný systém je kľúčový pre pohodlie pri nosení batohu. Dobre navrhnutý nosný systém rovnomerne rozkladá váhu batohu medzi ramená, chrbát a boky, čo znižuje tlak na chrbticu a ramená. Pri výbere batohu si dajte pozor na:

  • Nastaviteľný chrbát: Batohy s možnosťou nastavenia dĺžky chrbta sú skvelé, pretože si ich môžete prispôsobiť svojej výške.
  • Polstrovaný bedrový pás: Bedrový pás by mal byť dostatočne široký a mäkký, aby preniesol váhu batohu z ramien na boky.
  • Ramenné popruhy: Polstrované a ergonomicky tvarované popruhy poskytujú väčšie pohodlie pri dlhšom nosení.

OM-batoh-tura

Materiál a odolnosť

Batoh na viacdennú horskú túru musí byť vyrobený z odolných materiálov, ktoré vydržia náročné podmienky. Dbajte na to, aby batoh mal:

  • Vodeodolný materiál: Veľa batohov je vyrobených z materiálov, ktoré odpudzujú vodu, čo je skvelé najmä pre mierny dážď. Na dlhšie treky však odporúčame batoh s pláštenkou, ktorá ochráni vaše vybavenie aj pred prudkým lejakom.
  • Odolnosť proti oderu: Pokiaľ sa budete pohybovať v náročnom teréne, je dôležité, aby batoh bol odolný proti oderu a mal zosilnené dno.

Prístupnosť a organizácia

Pri výbere batohu je tiež dôležitá organizácia úložného priestoru. Každý batoh je rozdelený na rôzne vrecká a priehradky, ktoré vám pomôžu zorganizovať vybavenie tak, aby bolo ľahko prístupné.

  • Horný prístup: Klasický spôsob prístupu do batohu, ktorý je vhodný na menej časté otváranie. Väčšina veľkých batohov má horný vstup so šnúrkou, ktorý umožňuje zväčšiť či zmenšiť priestor podľa potreby.
  • Predný prístup: Niektoré batohy majú zips uprostred, čo vám umožní rýchly prístup k veciam uloženým v spodnej časti batohu.
  • Vrecká a organizéry: Vrecká na drobnosti, ako je lekárnička, mapa alebo čelovka, sú praktickým doplnkom. Niektoré batohy majú tiež oddelené vrecká na vodné vaky, ktoré uľahčujú hydratáciu počas cesty.

Špeciálne funkcie a príslušenstvo

Moderné batohy často prichádzajú s rôznymi doplnkami, ktoré vám môžu spríjemniť pobyt v prírode. Medzi užitočné funkcie patria:

  • Pláštenka: Ruksaky s integrovanou pláštenkou vás môžu zachrániť pri neočakávanom daždi.
  • Držiaky na vybavenie: Napríklad držiaky na trekové palice, cepíny alebo karimatku, ktoré vám uľahčia prepravu ďalšieho vybavenia.
  • Kompatibilita s hydrovakmi: Ak máte radi hydratáciu za chôdze, uistite sa, že batoh je kompatibilný s vodným vakom.

Správny výber batohu na viacdennú horskú túru je základom vášho úspešného dobrodružstva. Zamerajte sa na veľkosť, nosný systém, odolnosť a funkčnosť, aby váš batoh spĺňal všetky vaše potreby a vy si tak mohli túru užiť. U nás na e-shope nájdete širokú ponuku kvalitných outdoorových batohov, ktoré sú navrhnuté s ohľadom na pohodlie a funkčnosť. Vyberte si ten pravý a vydajte sa na svoje ďalšie horské dobrodružstvo s istotou, že máte spoľahlivého parťáka na chrbte.