⚡ Využite dodatočné zľavy na vybrané značky a ušetrite ⚡

Ako vybrať nohavice na vysokohorskú turistiku?

Vysokohorská turistika je náročná aktivita, ktorá vyžaduje nielen výbornú fyzickú kondíciu, ale aj vhodné vybavenie. Dôležitým prvkom výbavy každého turistického nadšenca sú správne zvolené nohavice. Tie by mali poskytovať dostatok pohodlia, voľnosť pohybu a zároveň chrániť pred nepriaznivými podmienkami, s ktorými sa v horách môžete stretnúť. Pri výbere turistických nohavíc je preto potrebné dbať na niekoľko dôležitých faktorov, ktoré sú to?

Materiál – základ úspechu

Prvým a zrejme najdôležitejším aspektom pri výbere nohavíc na vysokohorskú turistiku je materiál, z ktorého sú nohavice vyrobené. Ideálne nohavice by mali byť vyrobené z funkčných materiálov, ktoré kombinujú vlastnosti ako priedušnosť, odolnosť voči vetru a vode a rýchle schnutie.

  • Softshell: Skvelá voľba pre chladnejšie počasie. Softshellové nohavice sú pružné, odolné a väčšinou neprefúknu. Často bývajú vodoodpudivé, takže vás ochránia pred ľahkým dažďom.
  • Hardshell: Pokiaľ plánujete túru v extrémnych podmienkach, hardshellové nohavice vám poskytnú maximálnu ochranu pred vodou aj vetrom. Nie sú síce také priedušné, ale ich odolnosť proti vonkajším vplyvom je bezkonkurenčná.
  • Syntetické materiály: Polyester alebo nylon sú často používané vďaka svojej ľahkosti a schopnosti rýchlo schnúť. Tieto materiály sú ideálne na letné túry alebo miernejšie podmienky.

Pohodlie a strih

Na dlhých trasách oceníte nohavice, ktoré vám poskytnú maximálne pohodlie. Strih by mal byť taký, aby vám nohavice neobmedzovali v pohybe, ale zároveň by mali byť dostatočne priliehavé, aby sa vám nikde nezachytávali.

  • Pružnosť: Elastické vložky alebo zmesi materiálov s elastanom vám umožnia voľný pohyb, to oceníte najmä pri stúpaní či lezení.
  • Anatomický strih: Nohavice by mali mať tvarované kolená, aby umožnili voľnosť pohybu a zároveň zostali pohodlné aj pri dlhších výstupoch.
  • Nastaviteľný pás a dĺžka nohavíc: Niektoré nohavice ponúkajú možnosť nastavenia šírky pása alebo nohavíc. To môže byť veľkou výhodou pri zmenách počasia – pokiaľ sa ochladí, môžete pod nohavice pridať ďalšie vrstvy bez obáv, že vám budú tesné.

OM-Blog-kalhoty (2)

Ochrana pred počasím

V horách sa počasie môže veľmi rýchlo zmeniť. Nohavice by vás mali chrániť pred všetkými živlami, ktorým môžete čeliť.

  • Vodeodolnosť: Aj keď nepredpokladáte dážď, je dobré zvoliť nohavice s aspoň základnou vodeodolnosťou alebo s možnosťou naniesť na ne impregnáciu.
  • Vetruvzdornosť: Nohavice by mali byť schopné ochrániť vás pred vetrom, ktorý je v horách častým javom, najmä vo vyšších nadmorských výškach.
  • Tepelná izolácia: Pre túry v chladnejšom počasí je dôležitá aj tepelná izolácia. Ľahké nohavice na leto vám v zime nepomôžu, preto je vhodné prispôsobiť svoj výber sezóne.

Funkčné prvky

Dobré turistické nohavice majú aj množstvo funkčných detailov, ktoré vám môžu značne uľahčiť život na túre.

  • Vrecká: Vrecká na zips sú praktické na uchovanie drobností, ako sú mapy, kompas alebo energetické tyčinky.
  • Odvetrávanie: Niektoré nohavice majú odvetrávacie zipsy na stehnách, to sa hodí pri náročných výstupoch, kedy sa telo rýchlo zahrieva.
  • Odnímateľné nohavice: Nohavice, z ktorých sa dajú urobiť kraťasy, sú skvelou voľbou pre letné túry, kedy sa počasie môže počas dňa výrazne meniť.

OM-Blog-kalhoty (3)

Odolnosť a hmotnosť

Pri výbere nohavíc je dôležité nájsť rovnováhu medzi odolnosťou a hmotnosťou. Ľahké nohavice sú pohodlné a vhodné na letné túry, ale v extrémnych podmienkach nemusia poskytnúť dostatočnú ochranu. Naopak odolné nohavice môžu byť ťažšie, ale dlho vydržia a ochránia vás aj v náročnom teréne.

Výber správnych nohavíc na vysokohorskú turistiku môže výrazne ovplyvniť váš zážitok z túry. Zamerajte sa na materiál, strih, ochranu pred počasím a funkčné prvky, ktoré vám pomôžu zvládnuť aj tie najnáročnejšie podmienky. Pri výbere myslite na to, aké podmienky vás v horách čakajú, a prispôsobte svoj výber sezóne a náročnosti túry. V správne zvolených nohaviciach sa budete cítiť pohodlne a bezpečne, či už vás čaká krátka prechádzka alebo niekoľkodňová výprava.