⚡ Využite dodatočné zľavy na vybrané značky a ušetrite ⚡

Ako vybrať turistické nohavice?

Výber turistických nohavíc je dôležitý pri príprave na akúkoľvek outdoorovú aktivitu, či už sa chystáte na jednodňový výlet alebo viacdenný trek. Správne zvolené nohavice môžu výrazne ovplyvniť váš komfort počas cesty. V tomto článku sa zameriame na to, ako vybrať tie najvhodnejšie turistické nohavice s ohľadom na rôzne faktory.

OM-blog-kalhoty

Typ turistiky

Prvým krokom pri výbere turistických nohavíc je zamyslenie sa nad tým, aký typ turistiky plánujete. Na ľahké jednodňové výlety budete potrebovať iné nohavice ako na náročný vysokohorský trek alebo zimnú expedíciu.

  • Ľahká turistika: Pokiaľ plánujete kratšie výlety v teplejších podmienkach, budú vám stačiť ľahké, priedušné a rýchloschnúce nohavice. Materiály ako nylon alebo polyester sú ideálne, pretože sú ľahké, odolné a dobre odvádzajú vlhkosť.
  • Viacdňové treky: Pre dlhšie treky, obzvlášť v premenlivom počasí, budete potrebovať nohavice, ktoré kombinujú odolnosť, priedušnosť a vodeodolnosť. Softshellové nohavice sú často dobrou voľbou, pretože ponúkajú dobrý kompromis medzi ochranou pred vetrom a vlhkosťou a dostatočnou priedušnosťou.
  • Vysokohorská turistika: Vysokohorská turistika vyžaduje špeciálne nohavice, ktoré odolajú extrémnym podmienkam. Hardshellové nohavice z materiálov ako GORE-TEX poskytujú maximálnu ochranu pred vetrom, dažďom a snehom, ale nie sú také priedušné ako softshellové varianty. Niektoré modely navyše obsahujú izolačnú vrstvu, ktorá vás udrží v teple.

Materiály

Materiál turistických nohavíc je ďalším zásadným faktorom, ktorý ovplyvňuje ich funkčnosť a pohodlie.

  • Nylon: Tento materiál je veľmi populárny vďaka svojej ľahkosti a odolnosti. Nylonové nohavice sú ideálne pre letnú turistiku, pretože sú rýchloschnúce a dobre odvádzajú vlhkosť.
  • Polyester: Podobne ako nylon, je polyester ľahký a rýchloschnúci, ale má tendenciu byť menej odolný voči oderu. Polyesterové nohavice sú vhodné na menej náročné túry alebo ako spodná vrstva pod hardshellovými nohavicami.
  • Softshell: Softshellové nohavice sú vyrobené z kombinácie materiálov, ktoré ponúkajú skvelú priedušnosť a odolnosť proti vetru a vode. Sú ideálne pre náročnejšie túry v chladnejších podmienkach, kedy je dôležitá kombinácia ochrany a pohodlia.
  • GORE-TEX: Tento membránový materiál využijete pre extrémne podmienky, pretože poskytuje maximálnu ochranu pred vetrom a dažďom. GORE-TEX nohavice sú vhodné pre vysokohorskú turistiku a zimné expedície.

Strih a pohodlie

Pri výbere turistických nohavíc nezabúdajte ani na ich strih, ktorý ovplyvňuje váš celkový komfort. Nohavice by mali poskytovať dostatok voľnosti pohybu bez toho, aby boli príliš voľné alebo tesné.

  • Prispôsobiteľnosť: Niektoré nohavice ponúkajú možnosť úpravy pása, vďaka tomu nohavice ľahko utiahnete alebo povolíte v prípade, že si budete musieť obliecť ešte termo oblečenie a mikinu. Praktické sú aj nohavice s nastaviteľnými nohavicami, ktoré sa dajú prispôsobiť podľa obuvi, ktorú na túry nosíte.
  • Vopred tvarované kolená: Nohavice s vopred tvarovanými kolenami umožňujú ľahší pohyb a poskytujú väčší komfort pri chôdzi do kopca alebo pri lezení.
  • Viacúčelové vrecká: Praktické vrecká sú dôležité na uchovanie drobných predmetov, ktoré chcete mať stále po ruke. Niektoré nohavice majú vrecká so zipsom na bezpečné uloženie cenností.
  • Návleky: U niektorých drahších turistických nohavíc objavíte na koncoch nohavíc odnímateľné návleky.
  • Fixačné háčiky na nohaviciach: Ďalšou vychytávkou môžu byť kovové alebo plastové háčiky vpredu na nohavici. Slúži na zaháknutie za šnúrku alebo špeciálny úchyt na obuvi, vďaka tomu sa obuv k nohavici pevne zafixuje a zabránite tak vyhrňovaniu nohavíc pri chôdzi.

OM-blog-kalhoty-02

Odolnosť voči počasiu

Počasie je nepredvídateľné, a preto je dôležité mať nohavice, ktoré vás ochránia pred dažďom, vetrom a chladom.

  • Vodeodolnosť: Nohavice s vodeodolnou úpravou sú nevyhnutné, ak sa chystáte do oblastí s častým dažďom alebo vlhkosťou. Dôležité je tiež skontrolovať, či sú švy nohavíc podlepené, vďaka tomu voda neprenikne dovnútra.
  • Vetruodolnosť: Vetruodolné nohavice oceníte najmä pri turistikách vo vyšších nadmorských výškach alebo v otvorených krajinách, kde je vietor častý. Materiály ako GORE-TEX alebo softshell poskytujú dobrú ochranu pred vetrom.
  • Priedušnosť: Aj keď sú nohavice vodeodolné a vetruodolné, musia byť zároveň priedušné, aby odvádzali vlhkosť od tela a zabraňovali prehriatiu. To je dôležité najmä pri náročných fyzických aktivitách.

Ďalšie funkcie a detaily

Okrem základných vlastností je dobré zamerať sa aj na ďalšie detaily, ktoré môžu zvýšiť funkčnosť a pohodlie nohavíc.

  • Odnímateľné nohavice: Nohavice s odnímateľnými nohavicami sú ideálne pre turistiku v premenlivom počasí. Môžete ich ľahko premeniť na šortky, ak sa oteplí.
  • Ventilačné zipsy: Niektoré nohavice majú zipsy pre lepšiu ventiláciu, čo je užitočné pri stúpaní do kopca alebo v horúcom počasí.
  • Ochrana proti UV žiareniu: Ak plánujete dlhé túry na slnku, vyberte nohavice s ochranou proti UV žiareniu.

Ako sa o turistické nohavice starať?

Turistické nohavice sú vyrobené zo špeciálnych materiálov a tak sa musia prať iba v prípravkoch, ktoré sú určené pre outdoorové oblečenie. Nohavice perte pravidelne, aby nedochádzalo k upchatiu pórov materiálu špinou. Na nohavice nikdy nepoužívajte aviváž! Tiež upcháva póry materiálu a ten tak stráca svoju funkciu.

Výber správnych turistických nohavíc závisí od mnohých faktorov, vrátane typu turistiky, materiálu, strihu a ochrany proti počasiu. Starostlivo zvážte svoje potreby a podmienky, v ktorých budete nohavice používať, aby vám poskytli maximálny komfort a ochranu počas vašich outdoorových dobrodružstiev. Dobrý výber turistických nohavíc je investíciou, ktorá sa vám pri každom kroku v prírode vráti.

husky-kalhoty-03
Northfinder ROB dark denim
husky-kalhoty-01
Husky Pilon L light grey
husky-kalhoty-02
Husky Koby M mustard
husky-kalhoty-04
Husky Dětské kalhoty Klassum K