⚡ Využite dodatočné zľavy na vybrané značky a ušetrite ⚡

Bára testuje: stan Sawaj Ultra 2 a spacák Espace -6°C SHORT

bara-2

Barbora Vylímková

Začiatkom júla som vyrazila s priateľmi na Tour du Mont Blanc. Jedná sa o trasu okolo celého masívu Mont Blanc, ktorá prechádza tromi štátmi - Francúzskom, Talianskom a Švajčiarskom s dĺžkou cca 170 km a celkovom prevýšení okolo 10.000 m.

Neustále sa snažím zmenšovať váhu a objem svojho batohu, takže v momente, keď som vyberala stan pre túto cestu nemohla voľba padnúť inak ako na rade Ultralight a to priamo na model Sawaj Ultra 2. Je určený pre dve osoby a jeho celková váha je do 2 kg. Paráda. V balíčku s rozmermi cca 48 x 15 cm nájdete vnútorný stan, duralové tyče, vonkajší plášť, odľahčené duralové kolíky a set na opravu stanu. S kamoškou som si stan rozdelila na dve približne rovnako ťažké časti.

OM-blog-cerven-husky-12

Cez letné mesiace sú búrky v horách na dennom programe. Hneď prvú noc na treku sme sa o tom presvedčili. Na stanovanie sme si vybrali krásne miesto v nadmorskej výške 1.750 m. Všade okolo hory a cinkania zvoncov kráv. Vychutnávali sme sa výhľad a sledovali, ako sa všade okolo nás zaťahuje a začína sa blýskať. Čo musím pri tomto stane fakt pochváliť, je jeho jednoduché a rýchle postavenie. Niekoľkokrát sa to vážne hodilo. Počas chvíľky sa prihnal silný vietor a s ním aj prvé kvapky a my mazali do stanov.Miesta v stane je tak akurát na dve karimatky. Batoh si možno strčiť pod hlavu alebo pod nohy. Inak sa nezmestí. Pri strope stanu je závesná sieťka, kam je možné ukladať menšie veci (skvelá na čelovku, okuliare a pod.), ďalšie dve vrecká sú na každej strane pri vchode stanu.

OM-blog-cerven-husky-11

 

Zahrabala som sa do spacáku a sledovala, ako látku stanu presväcuje jeden blesk za druhým a premýšľala, či som nás dobre zakolíkovala (to skoro, čo?!). Po pár minútach výdatných poryvov vetra a prívalu dažďa na náš stan som sa obávať prestala. Stan držal ako pribitý a ja som si začala užívať, že som v teple, suchu a bezpečí pekne zababušená v spacáku. Na výlet som vzala trojsezónny spací vak Espace Short. Teší ma, že sa vyrábajú aj tieto skrátené verzie. Menšie telo inak ťažko vyhrieva príliš veľký priestor a tepelný komfort spacáku je zbytočne znížený. Tento model má low komfort na 0 stupňoch a bohato stačil. Zima nebola ani keď sme spali vo vyšších nadmorských výškach. Má niečo okolo 1 kg a dá sa dobre „zhnácnuť“ v kompresnom obale. Na tomto modeli sa mi páči, že v oblasti hlavy je našité vrecko, kam sa zastrčí mikina alebo bunda a môže tak poslúžiť ako vankúš. Využívala som to každý večer. Ďalej ma milo prekvapilo všitie zipsu, ktoré nie je klasicky na strane spacáku, ale začína z vrchu uprostred a postupne sa točí k boku. Toto riešenie mi príde lepšie, keď je vám v spacáku teplo a potrebujete sa trochu odhrnúť.

Ráno nebolo po búrke ani stopy. Kým sme sa stačili vyhrabať všetci von zo spacákov, stany boli suché a my sa mohli vydať ďalej na cestu.
Celý trek nám zabral 8 dní. So stanom a spacákom som bola celý čas veľmi spokojná a rozhodne toto vybavenie nezostane ležať doma v kúte.

Testoval Barbora Vylímková

Husky Stan Ultralight Sawaj Ultra 2 zelená
husky-Ultralight Sawaj-1 husky-Ultralight Sawaj-2 husky-Ultralight Sawaj-3